Residentie De Veste

Komvest 34 8000 Brugge Hier verblijven de jongens van het vierde jaar, de derde graad en de zevende jaren

Deze residentie ligt op een tiental minuutjes stappen van de school. Dit voormalige ziekenhuis beschikt over een ruime buitenspeelplaats en het stevige gebouw biedt ook binnen de nodige plaats voor ontspanning.

De leerlingen verblijven er hoofdzakelijk in tweepersoonskamers (er zijn een beperkt aantal eenpersoonskamers) met toilet en wastafel met koud en warm water. Enkele kamers beschikken over bad of douche, maar voor de meeste kamers zijn de douches gemeenschappelijk. De kamers van de oudste leerlingen zijn voorzien van een minibar, waar ze meegebrachte dranken koel kunnen bewaren. Alcohol op de kamer is uiteraard niet toegestaan.

internaat-jongens6

Bereikbaarheid

De leerlingen gaan te voet van en naar de Veste. De vierdejaars doen dit in groep onder begeleiding van de opvoeder. Vanaf het vijfde jaar, gaan de leerlingen individueel naar het internaat binnen een gelimiteerde tijd. Ze melden zich bij aankomst bij de opvoeder. Op maandagmorgen brengen de leerlingen eerst hun bagage naar de Veste en komen dan naar school. Op vrijdagmiddag na de les, gaan de leerlingen eerst hun bagage ophalen en vertrekken vanuit de Veste naar huis. Er is een vlotte busverbinding van de Veste naar het station.

Computer

Wie een eigen computer heeft, mag die op zijn kamer plaatsen. In de computerklas zijn computers beschikbaar met internetaansluiting. Indien je daarvan gebruik wenst te maken, reserveer je er één bij de opvoeder.

Fiets

Voor leerlingen vanaf het vijfde jaar kan een fiets handig zijn. De school is maar op 10 minuutjes lopen, maar wie wil, mag ook naar school fietsen.

Film

Eenmaal per week is er filmavond. De leerlingen bepalen de keuze van de film. Als je thuis DVD’s hebt die je graag aan medeleerlingen wil laten zien, dan mag je die meebrengen naar het internaat.

Kledij

Aankomen in de Veste is een beetje thuis komen. Daarom mag je in de Veste je schooluniform uittrekken en vrijetijdskledij dragen. Als er ontspanningsactiviteiten doorgaan buiten het internaat, dan geeft de opvoeder richtlijnen i.v.m. de kledij.

Maaltijden

’s Morgens ontbijt je in de Veste. Het middag- en avondmaal gebruik je op school.

internaat-jongens7

Post

Als er post voor je is, dan zal de internaatsmedewerker je die zo snel mogelijk bezorgen. Wil je zelf post versturen, dan geef je die af aan de opvoeder. Postzegels zijn te koop op school. De oudere leerlingen kunnen hun post zelf op de bus doen.

Roken

Voor de vierdejaars is roken ten strengste verboden. Voor vijfdes, zesdes en zevendes zijn er duidelijke afspraken, verschillend per leeftijdscategorie. Bij het niet naleven van de afspraken treden we streng op in het belang van jezelf en je medeleerlingen. Het is bovendien uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan om kaarsen of wierook te laten branden.

Sport en ontspanning

internaat-jongens8

Elke avond kan je om 17.00 u deelnemen aan een georganiseerde sportactiviteit op school.

In de Veste beschikken we over een grote buitenspeelplaats waar o.a. voetbal en basket kunnen beoefend worden. Ook skaten is hier populair. Wie zich liever binnen amuseert kan tafelvoetballen, pingpongen, biljarten een gezelschapsspel spelen, TV kijken of gezellig kletsen met vrienden.

Stripbibliotheek

De Veste beschikt over een uitgebreide stripbibliotheek, die een paar avonden per week geopend is.

Studie en dagverloop

Doordat er verschillende leeftijdcategorieën verblijven in De Veste, verschilt het dagverloop. De oudsten (zesdes en zevendes) hebben meer vrijheid. Zo zijn de zesdes vrij tussen 17.00 u en 18.45 u. Ze kunnen dan bijvoorbeeld de stad in of naar de bibliotheek. Ze eten ’s avonds niet verplicht op school. De zevendes kunnen tussen 17.00 u en 23.00 u vrij over hun tijd beschikken. Voor de leerlingen van het vijfde jaar, is er eenmaal per week wat vrije tijd om de stad in te gaan. Wie les volgt in de derde graad heeft regelmatig avondpraktijk. Ook dit heeft uiteraard invloed op het dagverloop. ’s Morgens wordt iedereen om 7.00 u gewekt en is er om 7.30 u ontbijt in het restaurant van de Veste. Daarna is er nog tijd om de schooltas klaar te maken en de kamer op te ruimen. Om 8.15 u vertrekt iedereen naar school. De leerlingen van het vierde jaar worden begeleid door de opvoeder, de derde graadsleerlingen gaan individueel. Tussen 8.45 u en 17.00 u is er voor iedereen les. Voor de leerlingen van het vierde jaar is er ‘s avonds eerst studie op school.

internaat-jongens9

Na het avondmaal vertrekken zij naar De Veste. De oudere leerlingen kunnen vroeger gaan eten en studeren de hele avond op hun kamer. Uiteraard is een goede nachtrust belangrijk. Het uur van slapengaan is aangepast aan de leeftijd van de leerlingen. We zorgen voor een evenwichtige verdeling tussen studie en ontspanning. Afhankelijk van het tijdstip in het schooljaar en afhankelijk van de gekozen richting TSO/BSO is er meer of minder studietijd voorzien en is er meer of minder tijd voor sport en ontspanning.

 

Telefoneren

Het gebruik van de GSM is toegelaten in de residentie.

Veiligheid

In het kader van de veiligheid treft de school maatregelen met het oog op brandpreventie, brandbestrijding en evacuatie. Regelmatig zijn er evacuatieoefeningen. Daarnaast zorgt de school voor veilige elektrische installaties en EHBO voorzieningen. We vragen aan de leerlingen dat ze deze maatregelen eerbiedigen en dat ze zich mee inzetten om de veiligheid te garanderen.

internaat-jongens10

Klik hier voor de leefregels voor de jongens van het vierde jaar.

Klik hier voor de leefregels voor de jongens van het vijfde jaar.

Klik hier voor de leefregels voor de jongens van het zesde jaar.

Klik hier voor de leefregels voor de jongens van het zevende jaar.