Secundair onderwijs

Restaurant en keuken

2e en 3e graad

Restaurant en keuken

A-finaliteit
Arbeidsmarkt

Droom je van een eigen restaurant of een eigen zaak in de horecasector? Ben je een pietje-precies dat niets aan het toeval overlaat? Dan ben jij de gedroomde gastheer of -vrouw! In zes jaar tijd groei je uit tot chef of maître d’hôtel na een veelzijdige opleiding in keuken en zaal. De culinaire kneepjes leer je van de kok, de vlotheid van de maître d’hôtel. Eerst dienen je medeleerlingen als proefkonijn. In het vijfde jaar ontvang je externe gasten in het lunchrestaurant. Maar in het zesde jaar ben jij de chef of de maître van restaurant ‘Hoeve Cortvriendt’. Naast het vaktechnisch handelen in de keuken en het restaurant, leer je economisch en duurzaam handelen.  Daarnaast krijg je kennis van de hygiënenormen en handel je voedselveilig en arbeidsveilig. Je toetst de theorie aan de praktijk tijdens verschillende stages.

Chef of maître?

Je wordt opgeleid zodat je zowel in de keuken als in het restaurant aan de slag kan. Je hoeft dus nog niet te kiezen. Je kan beide combineren.

Topchefs

Je krijgt les van een professioneel team en je kan je bekwamen in de beste restaurants. Er zijn ook gastcolleges, waarbij je geïnspireerd wordt door de beste chefs.

Uitdagend

Onze Hoeve Cortvriendt wordt de zaak van jou en je klasgenoten. Als team zorg je ervoor dat de gast van begin tot einde wordt verwend.

Passie

Je krijgt tijd en ruimte om jouw passie te ontdekken en te verruimen. Ons lerarenteam geeft je ruimte om te groeien.

Communicatie

Je leert vlot communiceren met gasten, collega’s en leidinggevenden. Je kan de klant goed informeren en bedienen, dit zowel in het Nederlands als Frans en Engels.

Stage

Je kiest het type zaak en streek of land waar je stage wil lopen. Daarenboven beslist je zelf of je in de keuken of het restaurant je vaardigheden wil oefenen en verfijnen. Ons team zorgt voor de juiste match tussen stagegever en leerling.

Kok worden, was sinds mijn vijfde leerjaar een droom! Na de open dag was ik zeker van mijn keuze voor Spermalie. Er is een toffe sfeer op school.

Cédric Borgonjon – Oud-leerling 6 Restaurant en keuken

Toekomst

Contact met het bedrijfsleven

Na het zesde jaar behaal je het getuigschrift secundair onderwijs. Je kan verder specialiseren in een zevende jaar. Je kan je verder toespitsen om de fijne kneepjes van het vak in de keuken aan te leren in de richting Gastronomie (Banketaannemer-Traiteur). Sta je liever in voor het onthaal van gasten, dan kan je in het zevende jaar specialiseren in de richting Hotelonthaal. Ben je een doener, dan kan je aan de slag als chef of maître.

5e (en 6e) jaar

Grenzen verleggen

Internationale studiereis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Veelgestelde vragen

Je werkt met je eigen laptop die je via een leverancier van de school koopt of huurt. Jouw ouders beslissen welke formule ze nemen. Op de schoolfactuur wordt elke maand een bedrag in mindering gebracht (voordeel door Digisprong regering).
Ja, je kan je verder specialiseren door een 7de jaar te volgen, bijv. Gastronomie of Hotelonthaal. Als je een goede studie- en werkhouding hebt kan je hierna een graduaatsopleiding aanvatten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief