Secundair onderwijs

Horeca

2e en 3e graad

Horeca

Dubbele finaliteit
Arbeidsmarkt en doorstroom

Droom je van een eigen zaak in de horecasector of een job als verantwoordelijke in een toonaangevende zaak of hotel? In de opleiding Horeca groei je uit tot chef-kok of maître d’hôtel na een veelzijdige opleiding in keuken en zaal. De culinaire kneepjes leer je van de chef, de vlotheid van de maître d’hôtel. Eerst dienen je medeleerlingen als proefkonijn. In het vijfde jaar ontvang je externe gasten in het lunchrestaurant. Maar in het zesde jaar ben jij de chef of maître van restaurant ‘Hoeve Cortvriendt’, het gastronomisch restaurant van de school. Daarnaast krijg je een stevig pakket theorie op je bord: moderne talen, digitale en mediawijsheid, bedrijfseconomie en financiële en economische vorming. Je leert alles over verantwoordelijkheid, taakverdeling en samenwerking in de keuken en het restaurant. Wat zijn de hygiënenormen? Hoe gebruik je al die Franse termen? Welke wijn serveer je het best bij hertenkalf? Je verkent de wereld van hotellerie en zakelijke evenementen.

Internationaal gekend

Onze school is gekend in binnen- en buitenland. Staat Spermalie op jouw C.V. dan ben je welkom in alle (internationale) bedrijven en kan je verder studeren in binnen- of buitenland.

Talig

Na de opleiding Horeca, kom je ver, want je kan ook je mannetje staan in het Frans of Engels. Werken in een internationele brigade vormt geen probleem. Voor een bachelor opleiding heb je de juiste vooropleiding.

Horeca wereld

Na je opleiding ken je jouw weg in de gastronomische en Horeca wereld. Je weet welke zaken er op de markt zijn en wat jouw toekomstmogelijkheden zijn.

Professioneel

Je wordt opgeleid door een professioneel team. Onze leraren kennen de Horeca door en door. Ze geven samen met jou vorm aan je toekomst.

Talenten

We geloven in je talenten en groeimogelijkheden en wakkeren je passie aan.

Stage

Echt meedraaien op een stageplaats die we voor jou zoeken. Dit is een sterkte van Spermalie.

“Al sinds het vijfde leerjaar droom ik ervan om kok te worden. De leerkrachten begeleiden ons heel goed en het aanbod praktijklessen is zeer groot. Mijn talenkennis is er ook met sprongen op vooruit gegaan.”

Cédric Borgonjon, D/A finaliteit

Toekomst

Contact met het bedrijfsleven

Na de tweede graad Horeca heb je al een flinke basis om verder de weg in te slaan van het gastronomisch koken en het stijlvol serveren van gasten.  Jouw persoonlijke groei is het belangrijkste. Je krijgt de kans om je verder te ontwikkelen en jouw kennis en vaardigheden te verdiepen.

Na de tweede graad kan je kiezen om de derde graad te volgen in de richtingen Horeca, Toerisme of Taal en communicatie. Je kan ook kiezen voor de A-finaliteit, met meer doe-momenten. Op Spermalie bieden we de richtingen Restaurant en keuken en Onthaal en recreatie aan.

Na de opleiding kan je alle kanten van de Horecasector uit. Ga je voor een 7de jaar Gastronomie? Of toch maar voluit voor die extra ster als bachelor in het hoger onderwijs? Na de opleiding Horeca kan je alle culinaire kanten uit. 

In de derde graad voegen we de daad bij het woord. Je gaat op culinaire studiereis. Je bezoekt een wijnbouwbedrijf, distillerie, chocolaterie, enz.  Je ontdekt heel wat culinaire en vrijetijdstroeven. Tijdens bezoeken krijg je extra uitleg van lokale ondernemers die met passie spreken over hun onderneming.

In het kader van economische vaardigheden ontmoet je op school mensen uit de bedrijfswereld op school. Een bankier, kok, ondernemer. Hun verhalen kunnen je inspireren voor jouw verdere carrière. 

Je leert daarnaast nieuwe trends kennen door het volgen van verschillende workshops.

Grenzen verleggen

Internationale studiereis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Veelgestelde vragen

Ja, je mag zelf aangeven in welke afdeling en in welk soort zaak je stage loopt. De school kiest dan voor jou een stageplaats die het best aansluit bij je wensen en je capaciteiten.
In de 2de graad werk je voor andere leerlingen die bij jou in het restaurant komen tafelen. Af en toe ontvang je een groep en leraren komen ook eens langs. Vanaf het 5de jaar ga je echt op regelmatige basis aan de slag voor externen. Ook voor speciale evenementen (bijv. een opdracht voor het Koningshuis) doen wij beroep op onze leerlingen van de 3de graad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief