21.11

Leerlingen schitteren op Horeca Expo

Spermalisten Yana Vinck (prom’2023) en Amelie Haeyaert (7de jaar specialisatiejaar Gastronomie) wonnen op maandag 20 november de prestigieuze wedstrijd “Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux”.

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de gastronomische vereniging “Les Disciples Escoffier Benelux”, met als juryvoorzitter Dhr. Peter Goossens (Restaurant Hof van Cleve te Kruisem), voorzitter Nederlandstalige leesjury Dhr. Ferdy Debecker (Restaurant Eyckerhof te Bornem), voorzitter Franstalige leesjury Dhr. Jean-Baptiste Thomaes (Le Château du Mylord te Ellezelles), secretaris-generaal Dhr. Piet Lecot, het bestuur, de Benelux-leden en hun voorzitter Dhr. Daniël Lassaut (Restaurant – Salons Lassaut te Holsbeek).  Er werden slechts 5 teams geselecteerd.

Yana Vinck en Amelie Haeyaert namen de uitdaging aan.  Zij vroegen aan praktijkleraar keuken, chef Peter Keirsbilck om hen te ondersteunen als coach.

Zij dienden een lijvig dossier in met de voorbereiding en uitwerking van hun gerechten volgens het thema van de wedstrijd, kabeljauw.

De jury verwachtte een koude (lauwe) bereiding: terrine van kabeljauw, gerookte paling, groenten en saus naar keuze.  10 minuten na het serveren van dit voorgerecht moest een kabeljauw met flan van schaaldieren, 2 vrije groentegarnituren en saus bisque worden gepresenteerd op bord.

Yana en Amelie kozen als voorgerecht voor kabeljauw, gerookte paling en verjus en als hoofdgerecht voor kabeljauw, garnalen, boerenkool en beluga linzen.

Yana studeerde vorig jaar af in het 7de gastronomie en Amelie koos dit jaar voor dit boeiende specialisatiejaar waarbij leerlingen worden ondergedompeld in de gastronomische wereld door projecten zoals het uitwerken van een restaurant concept op Horeca expo, een dag op stap met een jager, high end  homecooking, praktijk op het World Economic Forum en zoveel meer…

Oud-leerlingen van het 7de Gastronomie Tuur Mertens en Tysen Michiels namen ook deel aan deze wedstrijd. Daarvoor kwamen zij enkele malen oefenen in de keukens van de school. Zij zetten ook een top prestatie neer en haalden een heel verdienstelijke 2de plaats.

Wij zijn heel fier op deze Spermalisten en het ganse Spermalieteam!