22.2

Filiep Defraye gaat op 1 maart 2021 met pensioen

Filiep Defraye gaat op 1 maart 2021 met pensioen. Hij blikt terug op een lange carrière als directeur van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie

De loopbaan van Filiep Defraye in een notendop

Op 1 maart is het zover, dan verlaat Filiep Defraye na een rijkgevulde carrière de Hotel- en Toerismeschool Spermalie.
In 1981 studeerde hij af als master in de toegepaste economische wetenschappen en op 1 september van datzelfde jaar startte hij in Spermalie als leraar economie en informatica. Spermalie was toen nog een school voor enkel meisjes maar daar kwam in 1982 bij de start van de studierichting toerisme verandering in. Samen met toerisme deden de eerste jongens hun intrede in de school.
Na 4 jaar lesgeven ging Filiep Defraye andere oorden verkennen. Hij werkte eerst 2 jaar als gedetacheerde bij de koepel van Katholiek Onderwijs Vlaanderen (de Guimardstraat). Daarna werkte hij 4 jaar bij de toenmalige bank BAC om in 1991 naar Spermalie terug te keren als directeur volwassenenonderwijs.
Hij vormde in deze beginjaren een stevige tandem met de toenmalige directeur Daniël Denys en Daniël zag in hem al snel zijn opvolger. Daniël Denys was zijn leermeester; hij betrok Filiep bij alle onderdelen van de school en hij liet hem kennismaken met de boeiende wereld van de hospitality sector waar gastvrijheid, stijl, vakkennis en discipline de kernwoorden zijn.
Toen Daniël Denys in 1999 ziek werd, werd Filiep Defraye op 1 september aangesteld als zijn opvolger en in 2000 werd hij algemeen directeur. In oktober 2016 besliste Filiep Defraye om het wat rustiger aan te gaan doen en keerde hij als halftijds directeur terug naar het volwassenenonderwijs waar hij eind februari afscheid neemt.

 

Verwezenlijkheden

34 jaar in Spermalie, waarvan 30 jaar als directeur is een lange tijd waarin heel wat is verwezenlijkt. Zijn hele carrière beschrijven is niet mogelijk maar één ding is zeker: Filiep Defraye heeft zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van de school.
Hij was een vastberaden en zeer geëngageerd directeur. Hij dwong veel respect af bij zijn medewerkers en hij bouwde een school uit met naam en faam tot ver buiten de grenzen van Brugge. Hij legde de lat hoog, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn medewerkers en zijn leerlingen. Hij wilde leerlingen laten afstuderen die breed gevormd zijn. Dat betekent dat ze klaar zijn voor de horeca op hoog niveau maar dat betekent ook dat leerlingen die dit ambiëren in staat zijn om succesvol naar het hoger onderwijs te trekken.
Hij legde de nadruk op topgastronomie; Spermalie eens een meisjesschool ontpopte zich tot een school die zich kon meten met de andere bekende hotelscholen die van origine jongensscholen waren. Begin jaren 90 gold immers nog vaak de regel: de chef is een man en komt uit een jongensschool; de gastvrouw is een dame, afgestudeerd aan Spermalie. Filiep Defraye wilde hier verandering in brengen. Hij streefde naar hoge gastronomische kwaliteit en vernieuwing en won hiermee het vertrouwen van grote (sterren)chefs. Hij dwong respect af in de wereld van horeca en toerisme, wat leidde tot top stageplaatsen en afgestudeerden die het ver schopten in hun professionele leven.

Het horeca onderwijs kwam in 2008 in een stroomversnelling terecht naar aanleiding van het VTM programma ‘Mijn Restaurant’. Deze hype stuwde het aantal inschrijvingen omhoog en leerlingen kwamen van heinde en ver naar Spermalie.

In 2011 stond Filiep Defraye mee aan de wieg van de tiendelige reeks op VTM ‘De Nieuwe Garde’. Een heel schooljaar lang volgde de camera het reilen en zeilen op de school en het internaat. Meer dan 500.000 kijkers volgden wekelijks het wel en wee in de school wat leidde tot lange wachtlijsten voor inschrijving. Maar ook in de periode van dit grote succes bleef het motto van de school ‘stijl, discipline, vakkennis en etiquette’; waarden die de leerlingen altijd van pas komen, waar ze ook terechtkomen. Dit is waar oud-leerlingen nog vaak naar verwijzen: ‘als ik zeg dat ik afgestudeerd ben aan Spermalie, dan gaan er deuren open’. Werkgevers weten dat afgestudeerde leerlingen van Spermalie hun vak kennen, maar ook doorzetters zijn die weten hoe ze met mensen moeten omgaan. Daarom zijn ze niet alleen geliefd in de horeca maar vind je vele van de afgestudeerden terug in de dienstensector.

Filiep Defraye trok met de leerlingen tientallen keren naar het koninklijk paleis om de service te verzorgen voor vele gekroonde hoofden en hoogwaardigheidsbekleders. De mooiste herinneringen bewaart hij aan de verzorging van de receptie ter gelegenheid van het huwelijk van toen nog Prins Filip en Prinses Mathilde.

 

Maar liefst 4 keer ontving hij Koninklijk bezoek. Zowel Koningin Fabiola, Koningin Paola en Koningin Mathilde mocht hij officieel ontvangen in de school.

In 2016 nam Filiep Defraye al een beetje afscheid van zijn school toen hij zijn ambt van directeur secundair onderwijs ruilde voor een halftijds opdracht als directeur volwassenenonderwijs. Maar hij bleef verbonden met de school en werd nog heel regelmatig door medewerkers geconsulteerd voor wijs advies.

 

Afscheid

Op 26 februari is het zo ver, dat trekt Filiep Defraye definitief de deur van Spermalie achter zich dicht. Er is geen angst voor een ‘zwart gat’ want samen met zijn vrouw Sabien heeft hij 3 kinderen en 5 kleinkinderen. En reizen is zijn grote passie, liefst zo ver mogelijk. En ook al heeft hij al een groot stuk van de wereld gezien, er blijven nog vele plekken op de aardbol waar hij samen met Sabien naartoe wil trekken.