Doelstelling

Je hebt passie voor gastronomie, je houdt van de tuin en je oogst graag pure basisgrondstoffen waarmee we aan de slag gaan. We gaan samen op ontdekking in de moes– en kruidentuin. We bekijken, voelen en proeven de natuur.

Wanneer we vis en vlees gaan verwerken maken we gebruik van minder gekende vissen uit onze eigen zee en runderen en varkentjes die gekweekt worden bij de lokale boer en dit op het ritme van de natuur.

“WE GAAN PUUR”  we starten bij het begin – een eerlijk product – zoveel mogelijk zelf gekweekt en geoogst.  Al deze zaken kunnen we nadien gaan verwerken in onze bereidingen.

Inhoud

Met deze oogsten

  • gaan we azijn bereiden, oliën aromatiseren;
  • kruiden, groenten en fruit drogen en hiermee onze eigen kruidenkist mee vullen;
  • kerriepoeders of ras el hanout mengsels samenstellen;
  • we bereiden ons eigen aperitief en limonade met kruiden en bloemen;
  • we roken zelf onze vis;
  • we pekelen groentjes, bereiden onze eigen Pickles;
  • maken gebruik van brandnetels, paardenbloemen, slangenradijzen, duizendblad, look zonder look, Brave hendrik, Hertshoornwegbree , tomaatjes uit de verwarmde serre….
  • we maken zelf verschillende confituren;
  • misschien gaan we onze eigen kaas maken…

Van september tot november gaan we heel wat tijd besteden in de tuin en gaan we onze azijnen, oliën, confituren, kruidenmengsels….. bereiden en zorgen steeds voor minstens een gerechtje. Van december tot februari gaan we al onze bereide producten verwerken in pure gerechten. Bij de start van de lente tot eind mei gaan we weer meer trachten te oogsten en meteen te verwerken in onze gerechten.

Gastronomisch voorproefje

Wortelsushi met makreel, basilicum, mango, hennep en zilverzuring

Wortelbouillon, erwtspruiten, Sint-Jacobsvruchten en kokos

Ayran (yoghurt gerijpt met komkommer) met sardientjes en heksendragon

Zelf gerookte zalm met gepekelde bietjes, slangenradijs en duizendblad

Soepje van brandnetel; balletjes van wijting en gebakken hondshaai met look zonder look

West-Vlaams rood met zeevenkel, brave hendrik en hertshoornbree, rijke oogst van tomaatjes en home made Pickles.

Praktische info

Duur van de cursus

van begin september tot begin juni, les om de twee weken

Tijdstip 2019-2020

maandag          18.30 u. – 22.10 u.

Staat het lesmoment van jouw voorkeur niet in de keuzelijst van de specialisatiecursus, dan kan je een e-mail sturen naar cvobrugge@spermalie.be om na te vragen of dit – bij voldoende belangstelling – bijkomend kan ingericht worden.

Kostprijs 2019-2020

inschrijvingsgeld: € 120 + cursusgeld: € 284

Richtlijnen i.v.m. kledij

verplicht: een koksvest met lange mouwen en een lange voorbindschort

Module

keuken modetrends

Instapvoorwaarden

geslaagd zijn voor de modules ‘initiatie warme keuken’ + ‘koude keuken’ + ‘dagschotels met vlees en gevogelte’ + ‘dagschotels met vis’ + ‘nagerechten’ + ‘visgerechten’ + ‘vleesgerechten’ + ‘streekgerechten’

Klik hier om verder te gaan naar inschrijvingen