Uniek in Vlaanderen is de eenjarige opleiding kok en kelner.
Je komt voltijds naar school en na een jaar intensieve praktijkopleiding keuken en restaurant ben je klaar de sprong naar de horecasector te maken!

NIEUW: deze opleiding is door VDAB erkend als opleiding binnen een traject naar werk. Dit biedt heel wat voordelen voor wie werkzoekend is. Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende, wil dit dan zeker bij je inschrijving vermelden.  Klik op deze link voor meer info: https://www.vdab.be/opleidingen/aanbod/400190/cursus/192280/Kok_kelner-BRUGGE

 

Doelstelling

De eenjarige opleiding kok en kelner is een unieke praktijkopleiding waarin je als 18-plusser de sprong naar de horecasector kunt maken. Na deze intensieve training zwaaien de deuren van het boeiende leven in de horeca voor je open. Bij de start van de cursus verwachten we geen voorkennis, je belangrijkste drijfveren zijn motivatie en inzet.

De opleiding is samengesteld uit diverse onderdelen met een duidelijk omschreven inhoud, modules genaamd. Deze modules worden stelselmatig opgebouwd, waarbij kennis, vaardigheden en attitude van de cursisten dagelijks geëvalueerd worden (permanente evaluatie). Daarnaast zijn er evaluaties op verschillende tijdstippen doorheen het jaar.

Wie slaagt, behaalt het officiële certificaat van hotelbedrijf. Samen met een eerder behaald ‘diploma secundair onderwijs uit het leerplichtonderwijs’ of een ‘attest algemene vorming uit het volwassenenonderwijs’ is dit een diploma secundair onderwijs hotelbedrijf.

De lessen worden overdag georganiseerd. Wekelijks volg je 32 uur les, hoofdzakelijk keuken- en restaurantpraktijk, zodat je de knepen van het vak onder de knie krijgt. Om kwaliteit te kunnen garanderen, beperken we het aantal inschrijvingen tot 36.

In het kader van de lessen krijg je regelmatig de kans om praktijkervaring op te doen. Op een (school)banket of receptie sta je in voor de bereiding van de gerechten en/of de bediening van gasten. Daarnaast organiseren we ook bedrijfsbezoeken of demolessen. Een greep uit het programma: bezoek aan een professionele ziekenhuiskeuken, Gandaham, de vismijn, demo van de nieuwste kooktechnieken, Vamix, Callebaut …

Inhoudelijk

In de lessen keuken- en restaurantpraktijk leren we je alle basistechnieken aan, maar het tempo van de lessen ligt hoog, zodat je snel en efficiënt leert werken. Je werkt in de keuken aanvankelijk met eerder eenvoudige producten, maar al gauw worden gastronomische gerechten bereid met aandacht voor actuele trends. In de restaurantcursussen train je in een stijlvolle bediening en in het correct serveren van aperitief, wijnen en koffie.

Daarnaast zal je in de wijncursus kennis maken met de verschillende wijnstreken en cépages. Je leert bovendien de wijn proeven en beoordelen. Er staan dus regelmatig degustaties op het programma.

In de technisch ondersteunende vakken ‘beheer en organisatie’ en ‘beheer en organisatie hotel’ krijg je belangrijke achtergrondinformatie die onontbeerlijk is als je in de horeca aan de slag wil. De leraar behandelt onderwerpen zoals veiligheid en hygiëne (HACCP), voorraadbeheer, wetgeving eigen aan het beroep, controle op voeding en dranken, kostprijsberekening en prijszetting.

Omdat wij het belangrijk vinden dat je als toekomstige professionele kok of kelner ook over de noodzakelijke theoretische kennis beschikt, bieden wij tijdens de opleiding ook de modules ‘initiatie keukentechnologie’ en ‘voedingstechnologie’ aan. In de eerste module word je wegwijs gemaakt in de theoretische achtergrondkennis van grondstoffen, bereidingstechnieken en afwerking. In de module voedingstechnologie verwerf je inzicht in de in de praktijklessen gebruikte voedingsmiddelen, ten einde het aankopen, bewaren en verwerken ervan oordeelkundig te kunnen uitvoeren. Daarnaast bestudeer je de markt- en prijsevolutie van de producten.

Modules 1ste semester

 • Initiatie warme keuken
 • Koude keuken
 • Nagerechten
 • Dagschotels met vlees en gevogelte
 • Dagschotels met vis
 • Onthaal en omgang met gasten
 • Interactie zaal/keuken
 • Zaalvoorbereiding en bediening van gasten
 • Zaalversnijdingen en –bereidingen
 • Drankenkennis, bar en cocktails
 • Initiatie keukentechnologie
 • Voedingstechnologie

Modules 2de semester

 • Visgerechten
 • Vleesgerechten
 • Streekgerechten
 • Dienst aan de kaart/keuken
 • Dienst aan de kaart/zaal
 • Algemene wijnkennis
 • Beheer en organisatie
 • Beheer en organisatie hotel

Stage

Wie dit wenst kan, aansluitend op de opleiding, stage lopen in een gerenommeerd restaurant. Onze stagecoördinator begeleidt je bij het vinden van een geschikte stageplaats.

Praktische Informatie 2021-2022

NIEUW: deze opleiding is door VDAB erkend als opleiding binnen een traject naar werk. Dit biedt heel wat voordelen voor wie werkzoekend is. Ben je ingeschreven bij VDAB als werkzoekende, wil dit dan zeker bij je inschrijving vermelden.  Klik op deze link voor meer info: https://www.vdab.be/opleidingen/aanbod/400190/cursus/192280/Kok_kelner-BRUGGE

Infosessie: enkel op afspraak

Bij interesse mail naar cvobrugge@spermalie.be.

Duur van de opleiding

1 cursusjaar, van begin september tot eind juni

Tijdstippen

Je hebt les van maandag t.e.m. vrijdag, met een wisselend uurrooster en avonddiensten.

Kostprijs

 1. Inschrijvingsgeld te betalen in 2 delen: € 300 bij inschrijving; € 300 in december
 2. Cursusgeld te betalen in 3 delen: € 777 in september; € 777 in december; € 777 in maart
 3.  Richtprijs kledij, materiaal, diversen: € 1000. De specifieke info hierover vind je in de praktische infobrochure.

In het cursusgeld zijn inbegrepen: alle maaltijden, water en koffie bij de maaltijden en in de pauzes, degustaties in de lessen wijnleer en drankenkennis. Kledij, materiaal, diversen zijn: keuken- en restaurantuniform, messenset, handboeken, fotokopieën en eventuele gastsprekers.

Instapvoorwaarde

Je bent ten minste 18 jaar (of je wordt 18 in de loop van kalenderjaar 2021).
Horecavoorkennis is niet vereist.
Brochure 2021-2022 downloaden