Doelstelling

Deze cursus, waar de nadruk ligt op gezonder koken, maakt je wegwijs in het vakjargon van de ‘cuisine’. Je oefent gaandeweg de basishandelingen.

We leggen de nadruk op ‘gezonder’, waarbij we werken met kleinere porties vlees en vis en grote porties groenten, met aandacht voor snijdtechnieken en oog voor bordschikking. Elke week bereid je een menu; met een hapje, soep of koud voorgerecht en af en toe een toetje. We staan ook stil bij verstandig omgaan met vetten en zoetstof…

Inhoud

  • bruine, blanke, kalfs- en gevogeltefonds, visfumet
  • pureesoepen, burgersoepen, veloutésoepen…
  • witte sausen, bruine sausen, tomatensausen, emulsies, dressings…
  • gevarieerde, gezondere gaartechnieken zoals blancheren, pocheren, koken op zijn Engels, bakken, braden, stoven, smoren/braiseren…
  • verschillende aardappelbereidingen: natuur, puree,  pont-neuf
  • rijst, couscous, quinoa, pasta…
  • oliesausen en afleidingen, vinaigrettes
  • koude soepen zoals gazpacho, vichysoise, …
  • groentenbereidingen, samengestelde salades
  • keukentermen en snijdtechnieken

Gastronomisch voorproefje

Springrolls / langoustines / dipsaus soja / gember / sesam

Licht gerookte Mechelse koekoek / witte asperges / kruidendressing

Gestoomde steenbolk / groene kool / sausje witte wijn

Kalfsmedaillon / pastinaak / paddenstoelen / zoete aardappel

Praktische info

Duur van de cursus

van begin september tot begin juni

Tijdstippen 2019-2020

dinsdag                18.30 u. – 22.10 u. VOLZET (inschrijven op wachtlijst is mogelijk)

Kostprijs 2019-2020

inschrijvingsgeld: € 240 + cursusgeld: € 463

Richtlijnen i.v.m. kledij

verplicht: een koksvest met lange mouwen en een lange voorbindschort

Modules

initiatie warme keuken / koude keuken

Klik hier om verder te gaan naar inschrijvingen