Het Brugse Ommeland is een unieke regio met een rijke variatie aan mogelijkheden: gaande van fietsen en wandelen langs open landschappen, bossen, dijken en kanalen; bezoeken aan kastelen, abdijen, monumenten, historische hoeves, molens, groendomeinen en natuurreservaten tot beschermde stads- en dorpszichten. Kortom, veel te beleven en genieten!

Deze regio trekt meer en meer toeristen aan, die even komen uitblazen vlakbij zee en op een steenworp afstand van het historische Brugge.
In de specialisatie ‘Streekgids Brugse Ommeland’ leiden we gidsen op die enthousiast over deze rijk gevarieerde streek kunnen vertellen.
Je verwerft tijdens de opleiding inzicht in de geografische en thematische troeven van de streek.

Doelstelling

Van een gids wordt uiteraard verwacht dat hij/zij zich graag verdiept in geschiedenis, kunst en cultuur. Je moet met andere woorden over heel wat kennis van de streek beschikken. Tijdens de opleiding benaderen we de streek vooral thematisch, waarbij de grenzen van gemeenten, steden en dorpen worden overschreden. Daarnaast wordt verwacht dat de gids een gevarieerd publiek op een enthousiaste en interactieve manier kan boeien bij bezoeken aan monumenten, sites en musea. Communicatieve vaardigheden en dynamiek zijn, naast kennis van de regio, hierbij onontbeerlijk.

De opleiding tot ‘Streekgids Brugse Ommeland’ wordt door Westtoer (regiowerking Brugse Ommeland) en de  Provincie West-Vlaanderen uitgewerkt en module per module ingekleurd. Wie de opleiding succesvol beëindigt, behaalt het officiële certificaat van het departement Onderwijs en de gidsenkaart uitgereikt in samenwerking met Toerisme Vlaanderen.

OVERZICHT VAN DE MODULES SPECIALISATIE

    • Bestemmingen gidsen

    • Specifieke gidstechnieken

    • Project bestemmingen gidsen

 

Praktische info

Er is op dit ogenblik geen specialisatie streekgids Brugs Ommeland gepland.

Instapvoorwaarde

Om met deze specialisatie van start te kunnen gaan, moet je ofwel het basistraject gevolgd hebben ofwel reeds actief gids of reisleider zijn in een andere discipline.