09.3

Spermalie behaalt als eerste school de ‘Smiley’

De Smiley is een kwaliteitslabel dat kan vergeleken worden met een ISO-norm. Het label bevestigt het feit dat de school een ver doorgedreven systeem van controle op voedselveiligheid en hygiëne doorvoert.Het is als school niet evident om dit label te behalen. Net zoals een bedrijf moesten we de zware audit ondergaan, waaruit onze correcte manier van handelen i.v.m. voedselveiligheid en hygiëne moest blijken. Deze audit gaat heel ver en brengt alle stappen van o.a. het in ontvangst nemen van grondstoffen, temperatuurcontroles, stockeren van goederen, het correct labelen van producten in koel- en diepvriescellen, het grondig reinigen van keukens en werkruimtes, het herstellen van barsten in vloer- of  muurtegels, het dragen van nette, aangepaste beroepskledij en aandacht voor persoonlijke hygiëne, in kaart.

Als u weet dat we dagelijks in 9 keukens met tientallen leraren en honderden leerlingen en cursisten aan het werk zijn en dit gedurende 3 diensten per dag, dan leert een eenvoudig rekensommetje ons dat we ongeveer 1600 neuzen in dezelfde richting moesten krijgen.

De idee om te gaan voor de Smiley is ongeveer twee jaar geleden gegroeid. Aangezien wij aan de regelgeving van het FAVV onderworpen zijn, kregen wij regelmatig aangekondigde maar ook onverwachte controles. Deze controles, die we goed doorstonden, scherpten de ambitie van onze technisch adviseur Walter Lanckmans en hij was ervan overtuigd dat we meer aankonden. Hij begon zich te verdiepen in het traject dat we moesten afleggen om de Smiley te behalen. Hij schoolde zich bij en ging in gesprek met de verantwoordelijken van ons economaat en met leraren.

Het werd een hele klus, maar deze ploeg ging ervoor. Ze trainden en informeerden keuken- en restaurantleraren, schoolden onze poetsploeg bij en zetten een intern controlesysteem op.

En het resultaat is er, de Smiley is binnen.