11.10

Oud- technisch adviseur Gido Van Imschoot stelt zijn tiende boek voor

Op donderdag 10 oktober 2019 ging in Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge de boekvoorstelling van ‘Ontdek Piemonte. Proeven van Cultuur en Gastronomie’ door. Auteur van deze prachtige en ideale inspiratiegids is Gido Van Imschoot, jarenlang werkzaam in diezelfde school.

Gido Van Imschoot: “Mijn tiende boek is een belevings- en reisboek waarin ik op zoek ga naar de wijnbouw en gastronomie in een van de mooiste wijngebieden van Italië, met veel oog voor de boeiende historische achtergrond, de cultuur en de indrukwekkende natuur. Piemonte betekent ‘voet van de bergen’. Deze streek vormt mee de Alpen en grenst aan Frankrijk en Zwitserland. De unieke, strategische ligging kleurt het uitzicht tot op vandaag: elke vallei en heuvel lijkt wel bezaaid met fraaie kastelen, torens, buitenhuizen en monumenten. Maar er is meer. Piemonte betekent ook gastronomie. Hier vind je de lekkerste noten, de kleurrijkste paprika’s, tientallen soorten gedroogde en gekookte salami’s, berghammen, sappig fruit, heerlijke wijn, de grootste keuze aan kazen van heel Italië en verschillende soorten rijst. Onvergetelijk zijn de truffelmarkten in Alba, Asti en Canelli. Wie het eenmaal heeft meegemaakt komt zeker terug om te genieten van pasta of carne cruda weelderig bestrooid met truffel.”

Veel aandacht voor de wijnbouw.
Het land en de mensen evolueren en in de wijngaarden gebeurt veel. Jonge mensen komen naar voren en starten hun eigen domein of nemen het domein van hun ouders over. De opkomst van de minder gekende druiven en de wijnen van de noordelijke gebieden zijn eindelijk ontdekt. In Barolo en Barbaresco is men intens bezig met de indeling van de wijngaarden en ook in de andere gebieden krijgen wijnen met vermelding van de wijngaard op het etiket meer en meer opgang. In het boek vindt de lezer de meest actuele informatie over de wijnbouw. De lezer vindt in het boek ook heel wat eetadresjes en interessante overnachtingsmogelijkheden. Piemonte nodigt uit: van het kleinste dorpje hoog in de bergen tot de portici van de elegante hoofdstad Turijn, van de vlakke, intens groene rijstvelden rond Vercelli tot de indrukwekkende abdij van San Michele hoog in de bergen, inspiratiebron voor De Naam van de Roos van Umberto Ecco. Opvallend ook in het boek: allerlei topadresjes om te logeren, te gaan tafelen of een wijndomein te gaan bezoeken. Tijdens de boekvoorstelling konden alle aanwezigen kennismaken met een van de mooiste en lekkerste streken van Italië.
(bron: Het Nieuws uit West-Vlaanderen 11/10/19)