06.11

Leerling Spermalie ‘gastkok’ in beste restaurant ter wereld

De 14-jarige Cédric Borgonjon uit Maldegem is sinds 3 jaar leerling aan Hotel –en Toerismeschool Spermalie. Hij volgt er de hotelafdeling, omdat hij gefascineerd is door koken.
Mensen met veel passie voor koken zijn Cédrics grote voorbeeld. Toen René Redzepi, eigenaar-chef van restaurant Noma in Kopenhagen (al meerdere keren uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld) op 4 juni 2014 zijn nieuw kookboek voorstelde in Gent, werd Cédric door zijn ouders verrast door hem een lezing te laten bijwonen van de grootchef. Nadien kon hij het nieuwe boek door René laten signeren. Er volgde een informele babbel tussen de twee.
Blijkbaar was René zo onder de indruk van Cédric, dat de chef hem onmiddellijk uitnodigde om een weekje mee te draaien in zijn bekende restaurant. “Ik zie dagelijks honderden mensen en merkte in onze eerste ontmoeting in de ogen van Cédric en in zijn babbel dat er potentieel in hem zit”, zei René Redzepi. Een jong iemand in zijn team tijdelijk binnenbrengen, zou zijn ploeg ook deugd doen! Vorige week, tijdens de herfstvakantie, was Cédric de speciale gast van Noma in Kopenhagen. Hij werd de eerste dag aan het hele team ( bijna 80 personen) voorgesteld! Hij mocht 7 uur per dag werken in ’s werelds beste keuken!
Tijdens zijn verblijf hadden ze bij Noma geen geheimen voor Cédric: ze lieten hem alles zien: testkeuken, restaurant, privéfeestzaaltje, buitenbbq, laboratorium, boven -en benedenkeuken, het restaurant…  Alles wat in Noma gebeurt, mocht hij allemaal meemaken!

Hoe zag het dagverloop van Cédric eruit? “Om 10 uur werd ik in Noma verwacht. Om 11.15 uur begon de meeting met de staf. Daarna mocht ik mini-aardappeltjes reinigen, een krokantje van kool bereiden, borden helpen dresseren, zeeëegels openen, verschillende sapjes maken en meehelpen aan de grote opkuis. Daarna gezamenlijk eten met de hele ploeg in de personeelskeuken. Om 18.15 uur begon de avondmeeting waarop alle details voor het volgende diner werden overlopen.”, aldus Cédric. “Na het service was er nog een debriefing en werd de volgende dag overlopen”. Nog iets wat Cédric is bijgebleven is de ontmoeting met een hoge gast: “Ik mocht mezelf voorstellen aan de Deense minister van Financiën en zijn genodigden in de volle feestzaal.” Af en toe mocht Cédric ook helpen in het restaurant zelf om borden in te zetten.

De laatste dag kreeg Cédric van het volledige team een lang applaus. René Redzepi verwoordde dat Cédric een heel positieve indruk op het team heeft nagelaten. De chef  had een diploma voor hem klaar. Daarbovenop kreeg hij een volledige Noma-outfit mee en een pincet uit de keuken om borden te dresseren!  De kers op de taart is dat René hem opnieuw naar Noma uitnodigt voor het diner als Cédric jarig is.  Hij mag zijn 2 broers en ouders meebrengen. De laatste woorden van René waren: ‘Cédric, the story doesn’t end and you may call me whenever you want!’

Ook voor de ouders van Cédric was het een hele gebeurtenis, en bij momenten ook emotioneel. Toen ze vorige week vrijdag binnenkwamen voor het diner,  verwelkomde Cédric hen met het hele team en met de grote chef! Zij zijn Noma heel dankbaar voor de unieke belevenis die hun benjamin mocht ervaren. “Wat ons altijd van Noma zal bijblijven is dat zo’n toprestaurant fantastische chefs heeft. Ook de vele nationaliteiten geven een meerwaarde aan het restaurant, net als de goede werksfeer.  En … ze hebben een gouden hart voor kinderen!”, aldus nog Luc Borgonjon, de ontroerde papa van Cédric.

Klik hier voor de nieuwsreportage op VTM.

Klik hier voor het interview met Cédric op Focus-WTV.