31.3

‘Jeunes Restaurateurs d’Europe’

Leerlingen Spermalie winnen finale van de culinaire wedstrijd ‘Jeunes Restaurateurs d’Europe’

Op maandag 30 maart ging de wedstrijd  JRE Cooking Cup van de prestigieuze organisatie ‘Jeunes Restaurateurs d’Europe’ door.

De ‘Jeunes Restaurateurs d’Europe’ is een vereniging van jonge, talentvolle restauranthouders, die met passie hun vak uitoefenen. De interne kwaliteitsbewaking zorgt ervoor, dat deze ambitieuze chefs tot de top van de Europese gastronomie behoren.

Deze vooraanstaande vereniging lanceerde dit jaar voor het eerst de wedstrijd JRE Cooking Cup. Met deze nationale wedstrijd willen ze jonge talenten uit onze hotelscholen stimuleren om te bouwen aan hun toekomst in de sector van de gastronomie.

Tijdens de preselectie werden 6 scholen geselecteerd (Ter Groene Poorte in Brugge, Ter Duinen in Koksijde, VTI in Leuven, Elishout in Brussel, Spijker in Hoogstraten en Spermalie). Deze finalisten namen het op maandag 30 maart in de keukens van de Hotelschool Ter Groene Poorte, tegen elkaar.

Het werd een aartsmoeilijke wedstrijd. Het voorgerecht was pas op het moment van de wedstrijd bekend; de opdracht was koken ‘out of the box’ en bij de start van de wedstrijd ontvingen onze leerlingen een mysterybox met kreeft.

Voor de hoofdschotel waren de basisbestanddelen ganzenlever en hert en voor het dessert waren de basisingrediënten chocolade en specerijen. De totale  tijdsduur om dit menu te bereiden was maar liefst 7 uur.

Het team van Spermalie bestond uit Michelle Boone en Sylvain Claeys. Zij vormden een unieke combinatie, want het was het enige team dat uit een vrouwelijke en een mannelijke chef bestond. Onder leiding van onze leraar-chef Jo Nelissen hebben ze hard getraind. Telkens weer werd er geoefend, werd het menu verfijnd en werd de focus op het werk bijgesteld. Maar hun moeite werd beloond en Michelle en Sylvain sleepten de overwinning in de wacht.

Deze overwinning is hen van harte gegund. Ze hebben vele uren vrije tijd in de voorbereiding van de wedstrijd geïnvesteerd. Dat deze beide jonge mensen getalenteerd zijn, hoeft geen betoog. Samen met hun coach Jo Nelissen en onze coördinator keukenpraktijk Walter Lanckmans, die het team technisch ondersteunde, zijn wij bijzonder fier op deze 2 zesdejaars leerlingen. We hopen dat ze deze wedstrijd zien als een springplank voor hun toekomst in de horeca.

De leerlingen ontvingen een Jetair reischeque ter waarde van 500 EUR, een aankoopbon van 250 EUR in Metro en tal van andere prijzen in natura.

Aan de winnende school Spermalie biedt de organisatie een kooksessie aan voor de leerlingen door de chefs van JRE. Bovendien prijkt de wisselbeker een jaar in onze school.