26.2

Spermalie viert 40 jaar volwassenenonderwijs

Op vrijdag 23 februari vierde de Hotel- en Toerismeschool Spermalie de 40ste verjaardag van het volwassenenonderwijs met een feestelijk banket.

Op 1 september 1978 startte Spermalie met cursussen gastronomie voor volwassenen in de Snaggaardstraat in Brugge. Het ging toen over amper 6 cursussen. Ter vergelijking: vandaag de dag hebben we maar liefst 20 gastronomische cursussen in ons aanbod.
Vanaf dag 1 was de interesse zeer groot met lange wachtlijsten tot gevolg. Tot eind jaren ’90 ging het vooral over ‘hobby onderwijs’, een namiddag of een avondje uit en ondertussen iets bijleren. Leerplannen, evaluatie, verplichte aanwezigheden, leerprocessen het stak allemaal veel minder nauw.
De ‘avondschool’ groeide en bloeide en op 1 september 1991 kreeg het volwassenenonderwijs een eigen directeur. Begin jaren 2000 werd het volwassenenonderwijs een stuk professioneler. Er kwam een strenge controle op aanwezigheden, leerlijnen en besteding van de middelen. Trajecten naar werk, omscholing en bijscholing kregen een prominente plaats. In die tijd zagen we ook het aandeel mannelijke cursisten sterk toenemen. De komst van de mannen betekende een andere dynamiek, zij brachten een stukje competitiegeest en leren kwam meer centraal te staan.
In 2000 startte Spermalie in het centrum van Gent met cursussen gastronomie, een schot in de roos met honderden cursisten en lange wachtlijsten.
2006 betekende de start van de opleiding stadsgids Brugge; we diplomeerden ondertussen meer dan 200 gidsen en in 2012 kwam de opleiding host/hostess op een toeristische bestemming in ons aanbod. Voor wie naar de Middellandse Zee reist met Thomas Cook of TUI is de kans groot dat hij verwelkomd wordt door één van onze afgestudeerden. De voorlopige laatste mijlpaal was in 2014 met de fusie op bestuurlijk niveau met CVO Sint-Godelieve hier uit Brugge, een eerste stap naar schaalvergroting.
Tot ver buiten Brugge en Gent staan we bekend voor onze kwaliteitsvolle cursussen. We leiden (jonge) cursisten op om aan de slag te gaan in de horeca of toerisme en om daar hun carrière uit te bouwen. Het palmares van afgestudeerden met een eigen zaak is indrukwekkend en je vindt hen ook terug op de werkvloer in sterrenzaken.
Wij zijn fier op ons volwassenenonderwijs en we engageren ons om te blijven waken over de kwaliteit.