21.3

In overleg met de touroperators TUI, Thomas Cook en Vacansoleil is het Centrum voor Volwassenenonderwijs Spermalie dit jaar opnieuw gestart met de intensieve opleiding host/hostess op een toeristische bestemming.

Het is de bedoeling jonge mensen op te leiden om als professional in het buitenland aan de slag te gaan. Host/hostess is een knelpuntberoep geworden, omdat er steeds meer eisen worden gesteld. De sector is op zoek naar goed opgeleide medewerkers die klantgericht en probleemoplossend kunnen denken.
Voor deze opleiding, die startte op maandag 6 november hadden er zich 7 kandidaten ingeschreven. Er lag een sterke klemtoon op communicatie en op de opwaardering van de talenkennis. Wie voor een touroperator naar het buitenland wil trekken, moet immers voldoende Frans spreken, om de Franstalige klanten op de vakantiebestemming te kunnen opvangen en begeleiden. Daarom zijn we dit jaar al midden september gestart met een opfrissingscursus Frans, in samenwerking met CVO VTI Brugge.  Gedurende 7 weken werd op dinsdag en woensdag telkens in de voormiddag gewerkt aan het opfrissen van de basiskennis van het Frans. Naast Frans besteden we ook aandacht aan Engels, de wereldtaal bij uitstek. Naast een mondje talen, moet de host/hostess ook servicegericht zijn. Dat betekent dat hij/zij instaat voor het onthaal op de luchthaven, de klanten begeleidt naar de verschillende hotels, een welkomstmeeting organiseert en excursies verkoopt. De host/hostess is als het ware het visitekaartje van het bedrijf en zorgt zo voor de toegevoegde waarde van de reis.
Na hun opleiding bij ons die momenteel is afgelopen, slaan ze hun vleugels open op de (buitenlandse) bestemming. Ze gaan gedurende 4 weken op stage.  Wie slaagt voor de stage en de opleiding met succes beëindigt, behaalt het certificaat host/hostess op een toeristische bestemming en met een beetje geluk wenkt een job in het buitenland.