08.5

11. Is er een examen? Hoe gebeurt de evaluatie?

Alle cursussen door het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap  georganiseerd, zijn gericht op het verkrijgen van een  (deel)certificaat. Zelfs als het volgen van de lessen uit persoonlijke  interesse gebeurt moet de geldende reglementering van de evaluatie  gevolgd worden.

De evaluatie is voor de meeste cursussen gastronomie  (keuken, restaurant, patisserie, wijn- en bierkenner)  gebaseerd op  permanente evaluatie. Voor de cursussen ‘beheer en organisatie’ en  ‘beheer en organisatie hotel’ werken we met een schriftelijke evaluatie  op het einde van de module.

Voor de eenjarige opleiding kok en kelner  en voor de cursussen voor studenten VIVES werken we met een mengvorm van  permanente evaluatie en eindevaluatie.

Bij de cursussen mode wordt gewerkt met permanente evaluatie. Voor de taalcursus (Engels) is er permanente evaluatie, met tussentijdse evaluaties.

In  de opleidingen toerisme is er een mengvorm van permanente evaluatie en  eindevaluatie. De leraar kan tussentijdse evaluaties inlassen.

Binnen  de gidsenopleidingen zijn er diverse vormen van evaluatie:  (groeps)opdracht, spreekbeurt, schriftelijke evaluatie, mondelinge  evaluatie, praktische evaluatie op het werkveld (examenwandeling), open  boek examen… Bij het begin van elke module informeert de lector je over  het evaluatiesysteem.

Bij de start van de door jou gekozen cursus,  informeert de leraar je over de precieze evaluatievorm. Wij verwijzen  ook naar ons centrumreglement, deel II ‘evaluatiereglement’, voor alle  wettelijke criteria.