26.5

Flanders Food Faculty stelt “gastronomische bondscoach” aan

De Flanders Food Faculty wil Vlaamse culinaire talenten beter laten scoren op internationale culinaire wedstrijden. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts stelde vandaag de eerste coach van het Nationaal Culinair Team voor.

Die heeft als opdracht onze inzendingen op belangrijke culinaire wedstrijden optimaal voor te bereiden en te begeleiden. Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen: “De doelstelling is om medailles te behalen op internationale wedstrijden om zo de aantrekkelijkheid van Vlaanderen als culinaire topbestemming te bevestigen.”In december 2015 richtte minister Weyts de Flanders Food Faculty op. Die moet de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland promoten. Eén van de projecten is het behalen van betere resultaten op internationale culinaire wedstrijden. “Ons land is wereldtop in gastronomie, maar door te weinig aandacht te besteden aan de voorbereiding van culinaire wedstrijden behalen we geen optimale resultaten. Het behalen van topplaatsen is van groot belang  om de gastronomische uitstraling van een land kracht bij te zetten”, stelt Danny Van Assche. De Food Faculty stelt een Nationaal Culinair Team samen dat mee moet dingen in de belangrijkste wedstrijden. In eerste plaats is dat de Europese voorronde en de wereldfinale van de Bocuse d’Or (2018-2019), het officieuze wereldkampioenschap koken in Lyon. Maar er zijn nog andere belangrijke wedstijden zoals de Olympiade der Küche in Erfurt (2020), de Global Chefs Challenge (2017-2018) en de Culinary World Cup in Luxemburg (2018). In Erfurt en Luxemburg dient daarnaast ook een Young Chefs Team aan te treden, bestaande uit de toekomende chefs.Alleen door een sterk team samen te stellen en optimaal voor te bereiden is het mogelijk om in deze wedstrijden goede resultaten neer te zetten. Daarom werd vandaag Jo Nelissen als “gastronomisch bondscoach” aangesteld. Hij is docent aan de gerenommeerde Hotelschool Spermalie in Brugge en was al de coach van de twee vorige Belgische Bocuse D’Or-teams. Hij heeft ook zelf zijn sporen verdiend op het internationale toneel. Zo behaalde hij onder andere de eerste plaats op de prestigieuze culinaire wedstrijd Prix Taitinger. De bondscoach hoeft zich niet veel zorgen te maken om praktische beslommeringen, want een bestuurdersteam onder leiding van sterrenchef Peter Goossens staat in voor de omkadering, de organisatie en de (internationale) contacten. Nelissen zal zich dus kunnen focussen op het culinaire aspect en de trainingen (bron: Horeca Vlaanderen).
We wensen Jo alvast veel succes in zijn nieuwe job!