11. Is er een examen? Hoe gebeurt de evaluatie?
Alle cursussen door het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap georganiseerd, zijn gericht op het verkrijgen van een (deel)certificaat. Zelfs als het volgen van de lessen uit persoonlijke interesse gebeurt moet de geldende reglementering van de evaluatie gevolgd worden.
De evaluatie is voor de meeste cursussen gastronomie (keuken, restaurant, patisserie, wijn- en bierkenner) gebaseerd op permanente evaluatie. Voor de cursussen ‘beheer en organisatie’ en ‘beheer en organisatie hotel’ werken we met een schriftelijke evaluatie op het einde van de module.
Voor de eenjarige opleiding kok en kelner en voor de cursussen voor studenten VIVES werken we met een mengvorm van permanente evaluatie en eindevaluatie.
Bij de cursussen mode wordt gewerkt met permanente evaluatie. Voor de taalcursus (Engels) is er permanente evaluatie, met tussentijdse evaluaties.
In de opleidingen toerisme is er een mengvorm van permanente evaluatie en eindevaluatie. De leraar kan tussentijdse evaluaties inlassen.
Binnen de gidsenopleidingen zijn er diverse vormen van evaluatie: (groeps)opdracht, spreekbeurt, schriftelijke evaluatie, mondelinge evaluatie, praktische evaluatie op het werkveld (examenwandeling), open boek examen… Bij het begin van elke module informeert de lector je over het evaluatiesysteem.
Bij de start van de door jou gekozen cursus, informeert de leraar je over de precieze evaluatievorm. Wij verwijzen ook naar ons centrumreglement, deel II ‘evaluatiereglement’, voor alle wettelijke criteria.